Nagyon sokszor ébredés után sokkal fáradtabbak és meggyötörtebbek vagyunk, ami sajnos nagyon sokunk számára ismerős érzés lehet. Mindig keressük az okát, vajon, miért nem sikerült kipihennünk magunkat, annak ellenére, hogy eleget aludtunk. Ezekről a nyugtalanul töltött éjszakák tehetnek. A kutatások már bebizonyították, hogy mindannyian álmodunk, azonban sokan nem emlékszünk rá. Vannak, akik azt hiszik, hogy soha nem álmodnak, pedig igen, csak az ébredés pillanatában már el is felejtették.

Reggelre a zaklató álmok szertefoszlanak, és csak a fáradtság marad utánuk. Kusza érzések, érthetetlen és semmivel össze nem kapcsolható történetek, azok, amikre mégis emlékszünk. Nagyon sokszor csak az érzés marad meg az álomból, ami lehet kellemes vagy kellemetlen is. A rémálmokból a legtöbben izzadtan, zaklatottan ébredünk. Ilyenkor szinte megkönnyebbülünk, amikor végre felébredünk.

Álmoskönyv érdekességek

Ez is érdekelhet: 7 tipp, amit mindenkinek tudnia kell az álomfejtésről!

Amióta a világ létezik, az emberek mindig is meg szerették volna fejteni az álmaikat. Már a Biblia is utal erre, hiszen itt találkozhatunk először az álomfejtéssel. A teremtés könyve, a József fia, a zsidó pátriárka, Jákob is képes volt látni a jövőbe. A Biblia szerint ez a képesség tette Joseph fáraót naggyá, akinek álma valóra vált, hiszen bekövetkezett a 7 év éhínség. Sokszor még az irodalmi művek is utalnak az álomfejtésre. Az 1930-as évektől kezdődött meg komolyabban az álmokkal kapcsolatos kutatás.

álmoskönyv krúdy

Álmoskönyv krúdy (illusztráció)

Minden kultúrában hatalmas jelentőséggel bír az álom. Azt azonban senki sem tudja, hogy mi történik az emberekkel, amikor elalszanak. Régebben a primitív népcsoportoknál úgy hitték, hogy alvás közben a lelkük kilép a testükből és kalandozásokba kezd. Az álmok tulajdonképpen szorongások voltak, amelyek mind a mai napig kitöltik az emberiség mindennapjait. Az ókorban úgy gondolták, hogy az álmot az istenek küldték és a jövőt lehet bennük felfedezni. A legelső álmoskönyv, álommagyarázat-gyűjtemény közel 4000 évvel ezelőtt kelt életre. Ebben a gyűjteményben az egyiptomiak összeírták a különféle szimbólumok jelentéseit. Az egyiptomi álmoskönyv papirusz formában létezett, amelyet ókori munkások találtak meg. A jó álmokat először írták és csak utána következett a rossz jelentése. A jó álmokat minden esetben pirossal jelölték. Mintegy 108 álommal kapcsolatos tevékenységet és érzelmet gyűjtöttek össze és ezeket rögzítették az álmoskönyvben. Ezek az álmok az átlagemberekre vonatkoztak. A legfontosabb tevékenységi kategória a látás volt és csak utána következett az evés és az ivás. A papirusznak több tulajdonosa is volt végül Deir el-Medina volt a végső nyughelye. Nem egészen világos ki volt az eredeti tulajdonosa, de az írnok Oeniherkhepshef volt, aki egy vers írás során II. Ramszesz uralkodása idején ebből idézett.

Álmoskönyv és a pszichológia

Az álmokkal már Arisztotelész is foglalkozott. A középkorban már alomallegóriák léteztek, amelyek igen közkedveltek voltak. Ennek köszönhető, hogy egymás után keletkeztek a különféle álmoskönyvek. Egy kínai könyvben például arról írtak, hogy ha egy nő medvével álmodik, vagy egy kígyóval, ami a testére tekeredik éppen, az azt jelenti, hogy csodás gyermeke fog születni. Egészen a XIX. századig kellett arra várni, hogy tudományos magyarázatok is napvilágot lássanak. Az egyik ilyen tudományos magyarázat szerint az alvások során keletkező benyomások beépülnek az álmokba. Ha éppen zaj van az alvó körül, akkor hajlamos viharral álmodni. A tudatalatti megismeréséhez vezető útnak gondolta az álmokat Freud és Jung valamint követőik. Sigmund Freud osztrák pszichiáter elmélete szerint álmainkban a tudattalanunk fejezi ki magát. Ferenczy Sándor szerint, aki Freud követője volt, a méhen belüli magzat fejlődése van párhuzamban az őstengerben létező egysejtű fejlődésével. Carl Gustav Jung svájci pszichiáter szerint álmaink a tudattalan megnyilvánulásai.

Az álmoskönyvek szimbólumokhoz és motívumokhoz kapcsolnak különböző jelentéseket és ezek, jóslatértékűek. A népi hagyományok és a kultúrkörök szerint különféle megfejtések léteznek egy-egy álomra. Ezek a jóslatok a közeli vagy a távoli jövővel hozhatók összefüggésbe.

Álmoskönyv Krúdy

Hazánkban mind a mai napig a legismertebb Krúdy Gyula Álmoskönyve, amelyet 1919-ben adtak ki először. Krúdy a régi könyvekből, néphagyományok anekdotáiból, falusi emberek elbeszélése alapján állított össze. Ez tulajdonképpen egy szótár, amiben betűrendben vannak a leggyakoribb álmok, azaz a leggyakrabban előforduló képek. A különféle jelentések valamilyen jóslatot tartalmaznak.

Álmoskönyv fog

Az álmoskönyv szerint, ha az álmunkban történik valami a fogunkkal, akkor az egészen biztos, hogy valamilyen félelmünket szimbolizálja a megjelenésünkkel kapcsolatban. A fogaink az egészség és vonzerő egyik legerősebb szimbólumai.

Olvasd el részletesen: A fog jelentése az álmokban

Álmoskönyv halál

Halállal, halottal álmodni gyakran nagyon rossz érzéseket kelt bennünk, azonban a szeretteink elvesztésének óriási terhét így próbálja az agyunk feldolgozni. Az álmoskönyv szerint ez is egy rendkívül gyakori szimbólum álmainkban.

Olvasd el részletesen: A halál jelentése az álmokban

Álmoskönyv terhesség

Amikor a terhességgel, terhes nővel, vagy most megszületett babáról álmodunk az mindig aggasztó. A terhességgel kapcsolatos álmok érzelmi, lelki, pszichológiai és interperszonális álmok. A terhességgel kapcsolatos álmoknak sokszor nincs is közük a várandós anyukákhoz, a szülőkhöz, vagy akár a gyerekekhez, sem a babaváráshoz.

Olvasd el részletesen: Mit jelenthet, ha terhességgel álmodunk?

Álmoskönyv kígyó

A kígyók félelmetes ragadozó állatok, amelyek mérges marásától mindannyian jogosan félünk, így nem csoda, ha a kígyó megjelenése álmunkban aggodalmat kelt. A kígyó szimbóluma azonban sokszor nem jelent rosszat, mindössze egy figyelmeztetést.

Bővebben: Álomfejtés és a kígyó, mit jelent, ha kígyóval álmodunk?

Álmoskönyv víz

A víz éltető erejű, azonban bizonyos helyzetekben ellenünk is tud fordulni. A víz csobogása nyugtató hatású, míg a háborgó tenger félelmet kelt. Mindig vizsgáljuk meg az álomban tapasztaltakat részletesen, a pontos értelmezéshez.

Olvasd el: Vízzel álmodtál? Készülj fel a jelentésére!

Álmoskönyv pók

A pókok az emberek többségéből félelmet váltanak ki, így nem csoda, ha szinte mindig negatív érzelmeink vannak, ha velük álmodtunk. A pók mint szimbólum a kívülálló, megfigyelőt szimbolizálja, mint a sarokban megbúvó pókok. Ugyanakkor a pók a szerencse szimbóluma is, valamint sokan az otthonuk védelmezőjének tartják, így a teljes álmunkat megvizsgálva könnyen lehet pozitív értelmezése is a megjelenésének.

Tudj meg többet: Álomfejtés és a pók, mit jelent, ha pókkal álmodtunk?

Álmoskönyv kutya

A kutya szimbóluma álmainkban a hűséget, barátságot és a védelmet szimbolizálja, azonban mint minden szimbólumot, ezt is a cselekménnyel és az érzelmeinkkel együtt kell értelmeznünk, hiszen egy vicsorgó, támadó kutya máris új értelmet nyer. Fontos, hogy átgondoljuk milyen fajta volt az álmunkban megjelenő kutya, és milyen érzelmeket kelt bennünk az a fajta, függetlenül attól, hogy szeretjük a kutyákat vagy sem.

Olvasd tovább: Álomfejtés és a kutya, mit jelent, ha kutyákkal álmodtunk?

Kattints ide további gyakori álmok és értelmezésük olvasásához