Az álomfejtés tulajdonképpen a szimbólumok nyelvére vezethető vissza, a szimbólumok hivatkozhatnak érzésekre, gondolatokra, amelyek gyakran sokkal mélyebb értelmet nyerhetnek, mint amit egy szóval közvetíteni lehetne. Ezek a szimbólumok sokszor zavart, mély fájdalmat is hagyhatnak bennünk.

A szimbólumok segítségével az álmok értelmezhetővé válnak, vagyis elemezve az álmainkat mély titkokra és rejtett érzésekre is rájöhetünk. Fontos tudni, hogy mi magunk tudjuk a legjobban megfejteni saját álmainkat, hiszen kizárólag mi rendelkezünk minden emlékkel és kapcsolódó gondolattal, amelyre az álmunk utalhat.

Ahhoz, hogy teljes biztonsággal meg tudjuk fejteni álmainkat körülbelül 5900 kulcsszót és szimbólumot kellene ismernünk, amelyeknek több mint 20 000 különféle jelentése van a különböző álmos szótárakban.

Az álmoknak minden apró részlete fontos lehet és ezeket elemzéskor figyelembe is kell venni. Minden szimbólum egy érzést, egy hangulatot, egy emléket vagy valami tudatalatti dolgot takar. Meg kell nézni közelebbről a szereplőket, állatokat, a tárgyakat, a helyeket, helyszíneket, érzelmeket, sőt még a színeket és a számokat is. Mindenre emlékezni kell egy-egy álommal kapcsolatban, hogy teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani mit is jelenthet az adott álom. Megéri a fáradalmakat, hiszen így akár egy értelmes és személyre szabott elemzést is tudunk készíteni.

Légy az álomfejtés mestere!

Álomfejtés tippek

Álomfejtés tippek

Az álom egy titokzatos és izgalmas világ, amelynek a szabályait a valóságban nem kell alkalmazni. Az álmok értelmezésével tisztább képet kaphatunk kapcsolatainkról, segíthet megtalálni vágyainkat, vagyis egy kulcsot adhat a kezünkbe, hogy megértsük az álmaink jelentését.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az álmok mindig egyediek és nincsen két egyforma személy, két egyforma múlt, két egyforma háttér és tapasztalat. A saját álmaink a saját valóságunkhoz kapcsolódnak és nem máséhoz. A test, az elme és a lélek egyesítése történik meg egy-egy álom megfejtése során.

A leggyakoribb álmok és értelmezésük:

1. Miért álmodunk?

Az emberi kommunikációt a tudatos és a tudatalatti elme együttesen segítik, hogy a kommunikációban résztvevők értelmes, árnyalt képet kaphassanak gondolatainkról. Az álmok egy hidat jelentenek, amelyek között oda-vissza mozgunk. Mozgunk a gondolatok és a valóság között. Az álmok lehetővé teszik számunkra azt, hogy feldolgozzunk bizonyos információkat, vagy eseményeket, amelyek fájdalmasak vagy zavaróak környezetünkben. Esetleg élményeket, illetve biztonságos helyeket. Az álmok gyakran felfedik az ember legmélyebb vágyait és a legmélyebb sebeket is. Az álmok tulajdonképpen segítenek nekünk jobban megismerni és megérteni magunkat.

2. Hogyan tudjuk elemezni az álmainkat?

Az egyik legnagyobb tévhit az álomanalízis, hiszen rengeteg szabályra lenne szükségük az embereknek ahhoz, hogy meg tudják fejteni álmaikat. Minden ember egyedi, így nincsenek képletek vagy előírások, amelyek segítségével az analízist el lehetne végezni. Az álmok csak akkor érthetők, ha nagyobb összefüggésben az egyén kibontakozásával együtt tudjuk értelmezni. Számos iránymutatás létezik, amelyek segítségével megláthatjuk álmainkat és alaposan átgondolva azt mélyebbre tudunk ásni és értelmezni tudjuk azokat. Fontos, hogy az álmok jelentéseit egyfajta iránymutatásként, de ne tényként kezeljük!

3. Rögzítsük álmainkat

Az elemzés szempontjából az első legfontosabb lépés az álmok leírása, rögzítése. Ha feljegyezzük az álmokat, akkor az segít a tudattalan dolgok megfejtésében. Ha nem nagyon emlékszünk vissza az álmokra, akkor pláne fontos, hogy egy egyszerű naplót vezessünk, amelyet az ágy mellett tartunk. Ha ezt két héten keresztül megtesszük, akkor utána már magunktól is elkezdünk emlékezni álmainkra.

4. Mindig határozzuk meg milyen érzéseink voltak az álomban

Mindig kérdezzük meg magunktól: féltünk, mérgesek vagy bűnbánóak voltunk? Éreztük ezeket az érzéseket ébredés után is? Hogyan viseltük ezeket az érzéseket? Mit tapasztaltunk a reggeli ébredéskor? C.G. Jung „érzés tónusú komplex gondolatok”-at emleget, azaz mindig a tudattalan segít hozzá bennünket ahhoz, hogy mélyebb értelemben is képesek legyünk gondolkodni annak érdekében, hogy tudjuk merre tart az életünk, merre tartunk mi magunk.

Határozzuk meg a visszatérő gondolatokat és az álmainkat a mindennapi életben. Ilyen gondolatok pl. “Meg fogják ölni. Nem értem. Nem fogom megtenni.” Ezután meg kell kérdeznünk magunktól – miután egész nap ezek a gondolatok motoszkáltak a fejünkben – milyen helyzetben jöttek elő ezek a gondolatok?

5. Egy adott álomnak az összes elemét, részletét vegyük figyelembe

Amikor álmunkban saját magunk és egy másik karakter között viselkedési különbségek vannak, akkor nézzük meg, hogy mi éppen melyik oldalon álltunk. Gazemberek voltunk? Agresszívak? Passzívak? stb. Gyakran a legapróbb részletek is óriási jelentőséggel bírhatnak.

6. Ne csak az álmos szótárak segítségével próbáljuk megfejteni álmainkat

Néhány általános jelentéssel bírnak ugyan a szimbólumok, de a legfontosabb az, hogy kitaláljuk, mit jelenthet számunkra az adott álom. Minden álom egyedi és személyre szabott, amelyekre hatással vannak természetesen a szimbólumok, a tárgyak, az ízek, az illatok. Az is előfordulhat, hogy az álmokat társítani tudjuk történetekkel vagy eseményekkel. Használjuk az álmoskönyveket, de kizárólag segítségként, elemezzük az ott leírtakat.

7. Soha ne feledjük, mi vagyunk saját álmaink szakértői

Nincsenek szakemberek, csak mi magunk, amikor a saját pszichénkről van szó. Ne hagyjuk, hogy félrevezessenek bennünket. Az álmokról nagyon sok mindent meg lehet tanulni. Sokat gondolkodhatunk az álmaink érdekes részletein, de ezeknek az álmoknak nagyon mélyeknek kell lenniük ahhoz, hogy fel tudjuk tárni és értelmezni tudjuk azokat.

Álomfejtés víz

Vízzel álmodni mindig komoly jelentőséggel bír, hiszen a víz az életünk egyik legfontosabb alkotóeleme, amely elengedhetetlen számunkra. A víz mint szimbólum a stabilitás és a folyamatosság jelképe, azonban például a háborgó tengerrel álmodni már sokkal inkább érzelmi labilitást, fájdalmat jelent. A víz önmagában nagyon ritkán jelenik meg az álmainkban, szinte mindig valamilyen tevékenységhez, történéshez kapcsolható, így nagyon fontos, hogy a teljes álomképet értelmezzük, ne kizárólag a víz szimbólumát.

Minden, amit a vízzel kapcsolatos álmokról tudnunk kell: Vízzel álmodtál? Készülj fel a jelentésére!

Álomfejtés pók

A pókok az emberek többségéből félelmet váltanak ki, így nem csoda, ha szinte mindig negatív érzelmeink vannak, ha velük álmodtunk. A pók mint szimbólum a kívülálló, megfigyelőt szimbolizálja, mint a sarokban megbúvó pókok. Ugyanakkor a pók a szerencse szimbóluma is, valamint sokan az otthonuk védelmezőjének tartják, így a teljes álmunkat megvizsgálva könnyen lehet pozitív értelmezése is a megjelenésének.

Tudj meg többet: Álomfejtés és a pók, mit jelent, ha pókkal álmodtunk?

Álomfejtés kutya

A kutya szimbóluma álmainkban a hűséget, barátságot és a védelmet szimbolizálja, azonban mint minden szimbólumot, ezt is a cselekménnyel és az érzelmeinkkel együtt kell értelmeznünk, hiszen egy vicsorgó, támadó kutya máris új értelmet nyer. Fontos, hogy átgondoljuk milyen fajta volt az álmunkban megjelenő kutya, és milyen érzelmeket kelt bennünk az a fajta, függetlenül attól, hogy szeretjük a kutyákat vagy sem.

Olvasd tovább: Álomfejtés és a kutya, mit jelent, ha kutyákkal álmodtunk?

Álomfejtés kígyó

A kígyókkal kapcsolatban leggyakrabban a félelmetes, halálos marásukkal álmodunk és mivel a legtöbben viszolyognak az állattól, így a velük kapcsolatos álmokat is negatívnak és baljósnak ítélik. Az álmunk elemzésekor idézzük fel az érzéseinket és az egész szituációt, amely lezajlott. Próbáljuk értelmezni, hogy a szimbolikus álmunk milyen helyzettel kapcsolható össze, amely az életünkben megtörtént.

Olvass tovább: Álomfejtés és a kígyó, mit jelent, ha kígyóval álmodunk?

Álomfejtés halál

Halállal, halottal álmodni ritkán jelent jót, azonban leggyakrabban az elfojtott fájdalmunk kerül ilyen módon feldolgozásra, amely rendkívül hasznos. Szeretteink, ismerőseink elvesztése mindig óriási csapás, amit mindenki másképp tud feldolgozni, azonban közös pont, hogy egy tragédia után előbb utóbb szinte mindenki fog az elhunyttal álmodni. Az álom a fájdalom, és a hiány okozta űr feldolgozásra. Ilyen álmok esetén igyekezzünk a legkedvesebb emlékeinket felidézni az elhunyttal és lehetőség szerint osszuk is meg azokat másokkal, akiket hozzánk hasonló érzések kínoznak.

Fontos, hogy ne ijedjünk meg az álomtól, inkább koncentráljuk a szép, szeretetteljes emlékeinkre.

További részletek: Mit jelent az álomfejtés szerint halottal álmodni?

Álomfejtés macska

Macskával álmodni a függetlenség jelképe, hiszen a macskák szabad életet élnek szabad döntésekkel függetlenül attól, hogy van-e gazdájuk vagy nincs. A függetlenség kreativitást is jelenthet, hiszen, aki függetlenül él, annak nyilvánvalóan kreatívnak, talpraesettnek és ügyesnek kell lennie ahhoz, hogy boldoguljon.

Az álom jelentése függ attól is, hogy milyen érzelmeket ébresztenek bennünk a macskák. Amennyiben nem szeretjük őket, úgy az álom jelentése is valószínűleg inkább negatív.

Részletes értelmezéshez olvassuk el az erről szóló cikkünket: Macskával álmodtál? Tudd meg mit jelent!

Álomfejtés fog

A fogak tükrözik álmunkban a megjelenéssel kapcsolatos félelmeinket, hiszen a szép fehér fogak az egészség egyik legfőbb jelei, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be az életünk során. Nem csoda, hogy kihulló foggal álmodni félelmet kelt bennünk és szeretnénk tudni vajon mit is jelenthet egy ilyen álom. Ne feledjük, hogy a negatív szimbólumok megjelenése az álmainkban nem feltétlenül jelentenek rosszak, ne ijedjünk meg, inkább elemezzük részletesen az álmot.

Részletesen: Álomfejtés és a fog, mit jelent, ha foggal álmodunk?

Kattints ide további gyakori álmok és értelmezésük olvasásához